Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 1 laska wanilii
- 80 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 300 ml wody
Wykonanie:
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (jeżeli chcemy uzyskać ładny, czerwony kolor, to go nie obieramy).
Do
garnka wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier, włożyć rozciętą laskę
wanilii. Gotować na małym ogniu do chwili kiedy rozpuści się cukier.
Włożyć rabarbar i pogotować przez 5 minut na niewielkim ogniu. Odcedzić
płyn przez gęste sito wyłożone gazą. (Miąższu nie wyrzucać, przyda się
do kruszonek, lub jako dodatek do jogurtu). Ponownie zlać płyn do
garnka i zagotować. Gotować przez 2 minuty. Przelać do czystej
butelki. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.