5.11.2019

Pasta pieczarkowo- słonecznikowa

Wygląda jak pasztet, prawda?  W smaku, według mnie, o niebo lepsza.  A wykonanie błyskawiczne, w przeciwieństwie do pasztetu.  Robię ją już pewnie od roku albo dwóch.  Zazwyczaj jesienią albo zimą.






Składniki:
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 - 250 g pieczarek (preferuję większą ilość, minimum 150)
  • 1/2 - 1 cebuli
  • sól, pieprz
  • olej
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • ostra papryka lub inne przyprawy (opcjonalnie)


Wykonanie:
Ziarna uprażyć na suchej patelni i przestudzić.  Cebulę  i pieczarki pokroić.  Jeżeli używamy czosnku, to też.  Na patelni poddusić cebulę (z czosnkiem) a następnie dodać pokrojone pieczarki. Kiedy wszystko się poddusi, przestudzić.  Ziarna i pieczarki z cebulą przełożyć do naczynia i zmiksować.  Doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...