Składniki:
- 450 g mąki chlebowej pszennej
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru pudru
- 6 g drożdży suszonych
- 50 g masła
- 250 ml letniego mleka
- 1 jajko
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 15 ml wody
- mak, sezam na posypkę
Wykonanie:
Wymieszać mąkę i sól, dodać drożdże i cukier. Następnie dodać masło i siekać aż mikstura będzie przypominać okruchy (ja wsypałam wszystko do robota i posiekałam tam, a następnie przełożyłam wszystko do miski). Zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko i jajko. Wymieszać aż powstanie ciasto, które następnie wykładamy na lekko oprószona mąką powierzchnię. Wyrabiać przez 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski i przykryć naoliwioną folią samoprzylepną. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę aż ciasto podwoi swoja objętość.
Następnie wyłożyć ciasto na oprószona mąką powierzchnię, nacisnąć, żeby odgazować i ugniatać przez kolejne 2, 3 minuty. Podzielić na 12 równych części i uformować bułeczki.
Warkocze: Podzielić kawałek na 3 równe części. Uformować wałki o równej długości. Sczepić 3 wałki i upleść warkocz niezbyt ciasno. Końce złączyć i zawinąć pod spód.
Wiejskie bułeczki: Kawałek podzielić na 2 części w proporcji 2/3 do 1/3. Uformować płaskie kule. Mniejszy kawałek wyłożyć na większy i drewnianą łyżką zrobić dziurę przez środek.
Węzły: Uformować długi wałek i zawiązać go w pojedynczy węzeł.
Gotowe bułeczki wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze w dużych odstępach. Przykryć naoliwioną folią przylepną i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce aż bułeczki podwoją swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wymieszać żółtko z wodą i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem. Piec przez 15-18 minut aż będą złote. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.