Składniki:
- 6 jabłek (w książce 16)
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki pokrojonych orzechów (dałam włoskie)
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
Wykonanie:
Jabłka
obrać i pokroić w kostkę (najłatwiej obrane jabłka ponacinać do ogryzka w
kostkę, a potem ścinać z wierzchu plastrami). Włożyć do miski i
zasypać cukrem. Odstawić na godzinę. Do jabłek dodać żółtka, orzechy,
mąkę, sodę i proszek. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno.
Delikatnie wymieszać je z masą jabłkową. Formę o wymiarach 23x38 cm
wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 - 180 stopni.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 50 - 60 minut (do
suchego patyczka). Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.