Składniki:
- 75 g masła lub margaryny
- 75 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki
- 2 łyżki mleka
- płatki migdałowe lub kruszonka do posypania (pominęłam)
Wykonanie:
Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Owoce pokroić na połówki.
Tłuszcz utrzeć na puszystą masę dodając porcjami cukier i cukier waniliowy , jajka i sól. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodawać na zmianę z mlekiem (ciasto wymaga tylko tyle płynu , by ciężko odrywało się od łyżki). Ciasto rozsmarować w natłuszczonej formie (u Evenki 12 x 22 cm , a u mnie 12 x 36). Na wierzchu poukładać pokrojone morele, całość posypać płatkami migdałowymi lub kruszonką (ja tego nie zrobiłam). Piec w temp. 175 st.C. przez 40 minut aż ciasto będzie suche w środku (sprawdzić patyczkiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.