Przepis
z kuchni Norweskiej (chyba się troszkę spóźniłam do podróżowania z
widelcem po Europie). Jak zobaczyłam zdjęcie w mojej Wielkiej Książce
Kucharskiej, wiedziałam, że jak tylko pojawią się truskawki to będę
musiała spróbować. No i się nie zawiodłam. Bardzo, ale to bardzo
ciekawe połączenie, no i do tego dietetyczne (no może oprócz tego
żółtego sera)
Składniki:
- 1 kg filetu z łososia norweskiego bez skóry (dałam połowę mniej)
- 20 dag żółtego sera
- 30 dag truskawek
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Łososia umyć, osuszyć lekko posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Umyte truskawki pokroić w plasterki. Żółty ser zetrzeć na grubej tarce.
Łososia ułożyć w posmarowanej olejem formie, posypać serem obłożyć truskawkami w plasterkach. Skropić olejem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż ser się lekko zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.