Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/4 szklanki maślanki lub kefiru
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 łyżeczki syropu klonowego (Majana zastąpiła płynnym miodem, a ja pominęłam)
- 20g roztopionego masła
- ok 200g truskawek, rozgniecionych
Wykonanie:
Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop i roztopione masło. Wmieszać truskawki. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto jest dość gęste.
Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki. Smażyć do koloru brązowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.