16.02.2010

Placuszki orkiszowe na zakwasie

Placuszki takie robię od roku i od roku cieszą się niezwykłą popularnością w domu.  Wiem jedno, jak je zrobię dzieciaki najedzą się na pewno (jeśli nawet nie przejedzą).  Nauczyłam się też, po niezbyt udanej próbie robić je na zakwasie, a teraz jestem na etapie eksperymentowania z mąkami.  Jedno pozostaje niezmienne - truskawki.
Przypominam, że dzisiaj w niektórych krajach obchodzony jest "Pancake Tuesday".



Składniki :


  • 15 dag mąki orkiszowej (dałam razową)
  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 35 dag jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli



Wykonanie:

Wymieszać mąkę, sól i cukier. W drugim naczyniu rozbełtać zakwas, jogurt i odstawić na trochę. Dodać olej, jajko i esencję. W mące zrobić wgłebienie, wlać płynne składniki i wyrobić ciasto.

Na patelnię z rozgrzanym olejem wlewać po 1 łyżce ciasta i smażyć około 2 minuty z jedenej i z drugiej strony. Gotowe placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. W międzyczasie rozmrozić zamrożone truskawki (ja mam takie zmiksowane z odrobiną cukru). Placuszki polewać sosem truskawkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...