Składniki:
- 115 g mąki pszennej razowej
- 350 g pszennej mąki chlebowej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 15 g drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 120 ml letniej wody
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej szałwii (pominęłam)
- ząbek czosnku, rozgnieciony (ja dałam 2)
- jajko (do posmarowania)
- kminek do posypania (ja dałam słonecznik)
Wykonanie:
Mąkę, sól przesiać do dużej miski i zrobić wgłębienie. Drożdże rozpuścić w odrobinie mleka i dodać pozostałe mleko. Roztwór wlać do mąki i posypać odrobiną mąki z brzegu. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Dodać do mąki i drożdży wodę, roztopione masło, zioła i czosnek. Wymieszać az powstanie ciasto. Wyłożyć na oprószona mąką powierzchnię i ugniatać przez 10 minut. Ciasto włożyć do naoliwionej miski , nakryć naoliwioną folią przezroczystą i ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 - 1 1/2 godziny aż do podwojenia objętości.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i odgazować (lekko przycisnąć). Jeśli pieczemy w doniczkach, trzeba ciasto podzielić na 2 części. Ja piekłam w zwykłej formie keksówce, więc tylko uformowałam odpowiednio. Formę natłuścić i włożyć uformowane ciasto. Przykryć naoliwioną folią przezroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 34 minut w ciepłe miejsce.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Chleb posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. Piec przez 35 - 40 minut, aż będzie złoty. Wyjąć i odstawić na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.