Składniki na zaczyn:
- 55 g zakwasu żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej
- 255 g wody
- 170 g mąki pszennej chlebowej
Składniki ciasta właściwego:
- zaczyn
- 650 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g wody (dałam odrobinę więcej)
- 2,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Składniki
zaczynu wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 12 godzin. Po
tym czasie do całego zaczynu dodać mąkę i wodę. Wymieszać tak, aby
ciasto się połączyło i odstawić na około 20 - 25 minut do autolizy.
Następnie dodać sól i wyrabiać ciasto robotem przez kilka minut, aż
będzie elastyczne (można też wyrabiać ręcznie). Wyrobione ciasto
przełożyć do misy nasmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrastania
na około 2,5 godziny. W tym czasie ciasto dwukrotnie odgazować.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany lekko mąką i uformować
bochenek. Przełożyć go do kosza wyłożonego lnianą ściereczką i
posypanego mąką. Nakryć ściereczkę, włożyć do foliowego worka i
odstawić na około 3 godziny (w zależności od tego jak silny jest zakwas i
temperatury powietrza).
Piekarnik
z kamieniem rozgrzać do 240 stopni. Wyrośnięty chleb przełożyć na
łopatę, naciąć i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb przez kolejne 10
minut. Następnie ponownie zwiększyć temperaturę i dopiekać chleb przez 5
minut (należy uważać, aby chleb się nie przypalił). Wystudzić na
kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.