Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 50 g mleka w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży (użyłam 7 g instant)
- 1 łyżeczka cukru
- 220 ml ciepłej wody
- 70 g miękkiego masła
- 1 jajko lub mleko do posmarowania
- sezam ( u mnie czarnuszka) do posypania
Farsz:
- 250 g filetu z dorsza ( u mnie 300 g)
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- odrobina masła
- 1 spory por (biała część)
- 6 suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Mąkę,
mleko w proszku i sól wymieszać w misce. Zrobić niewielkie wgłębienie
wsypać lub wkruszyć drożdże. Zalać odrobiną wody i dodać cukier.
Zasypać delikatnie mąką i odstawić, aż drożdże zaczną pracować. Dodać
do miski masło i dolewamy stopniowo wodę. Wyrabiamy elastyczne, gładkie
ciasto. Miskę przykryć ściereczką lub wstawić do worka i odstawić w
ciepłe miejsce na około godzinę.
W
międzyczasie przygotować farsz. Dorsza osuszyć i ewentualnie zdjąć
skórę. Doprawić solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć
na maśle. Zdjąć z patelni i ostudzić. Pora posiekać w półplasterki i
podsmażyć na maśle. Pod koniec dodać pokrojone, osączone z zalewy
pomidory. Ostudzić. Wymieszać rybę z porami i pomidorami. Dodać natkę
i ewentualnie doprawić do smaku.
Wyrośnięte
ciasto delikatnie wyrobić. Podzielić na równe części ( u mnie 6, w
książce mowa o 4 - 5 ). Farsz podzielić na równe porcje równe ilości
kawałków ciasta. Każdy kawałek ciasto rozpłaszczyć. Wyłożyć na środek
farsz i skleić dokładnie bułki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia sklejeniem do dołu. Tak uformowane bułeczki przykryć
ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik
rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub
rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem / czarnuszką. Piec około 20 - 25
minut. Podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.