Składniki:
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag miodu
- 12 dag masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1 dag sody oczyszczanej
- 2 łyżki stołowe przyprawy do piernika
Wykonanie:
Mąkę
wymieszać z sodą, wsypać do miski. W garnku podgrzać miód z cukrem i
przyprawą do piernika, ostudzić, wlać do mąki. W drugim garnku roztopić
masło i ostudzone wlać do miski z mąką. Dodać jajko. Wszystko
wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując
mąką. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą zawinąć w folię i
schować na trochę do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi wyjmować po 1
kawałku, rozwałkować cienko na obsypanym mąką blacie i wycinać
kształty. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 7 minut.
Pierniki po wyjęciu będą dość, miękkie, ale szybko stwardnieją. Dlatego
nie należy ich zbyt długo piec (7 minut naprawdę wystarczy). Gotowe,
wystudzone pierniczki polukrować i schować do puszki.
Jeżeli
chcemy przygotować z ciasta świeczniki wycinamy dwie duże gwiazdy. W
jednej z nich robimy otwór nico większy niż średnica świeczki tealight.
Pieczemy według przepisu, a następnie sklejamy lukrem tak, aby część z
otworem była na górze.