Składniki:
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 1/2 litra piwa
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Piwo
wlać do garnka i zagotować. Włożyć kiełbasę, obrany 1 ząbek czosnku i 1
cebulę pokrojoną w grube plastry. Gotować na małym ogniu przez około
20 minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. Wyjąć kiełbasę.
Na
patelni roztopić masło. Dodać mąkę i wymieszać tak, aby powstała
zasmażka. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zasmażkę wymieszać z piwem, w którym gotowała się kiełbasa. Doprawić
solą i pieprzem.
Kiełbasę
naciąć i zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia do zapiekania i
zalać sosem piwnym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na
około kwadrans. Podawać na ciepło z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.