Składniki:
- 250 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- 3 g drożdży instant
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- ok. 100 ml letniego mleka
- 35 g miękkiego masła
- 300 g jagód
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- cukier puder + mleko na lukier
Wykonanie:
Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Z każdej części ciasta formujemy płaski placek i nakładamy nadzienie jagodowe. Formujemy podłużne bułeczki i dokładnie zlepiamy. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wkładamy wyrośnięte bułeczki i pieczemy, aż będą złociste (ok 15 - 17 minut).
Z cukru pudru i mleka ucieramy lukier i polewamy nim upieczone drożdżówki.
Kocham jagodziany najbardziej na świecie <3 te wyglądają idealnie!
OdpowiedzUsuńKochaam! Zrobię takie z malinami i truskawkami. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
ja byłam dziś na jagodach może tez jutro znów upiekę
OdpowiedzUsuńChętnie taką się poczęstuje i mam zamiar też zrobić http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne jagodzianki. Muszą smakować wyśmienicie jak jeszcze ma się świeżę jagody to już wgl.
OdpowiedzUsuńNajlepsze jagodzianki jakie w życiu jadłam. Dziś robię je po raz kolejny
OdpowiedzUsuń