6.07.2017

Jagodzianki

Nie ma lepszego deseru w lipcu niż domowe jagodzianki.  Po prostu nie ma i już.  Mięciutkie ciasto, dużo jagodowego nadzienia plus kawa / mleko i jesteśmy w letnim niebie.  Tym razem zrobiłam ciasto ze sprawdzonego już przeze mnie, tego przepisu.







Składniki:

  • 250 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 3 g drożdży instant
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ok. 100 ml letniego mleka
  • 35 g miękkiego masła
  • 300 g jagód
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder + mleko na lukier


 

Wykonanie:

 
W misie robota wymieszać mąkę, sól, drożdże, 60 g cukru.  Dodajemy jajko i stopniowo dolewamy mleko.  Wyrabiamy miękkie,delikatne ciasto.  Kiedy ciasto będzie już odchodzić od haka, dodajemy miękkie masło i wyrabiamy aż będzie elastyczne.  Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, wkładamy do misy i odstawiamy pod przykryciem na około 1,5 godziny.  Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 10 równych części. 
Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Z każdej części ciasta formujemy płaski placek i nakładamy nadzienie jagodowe.  Formujemy podłużne bułeczki i dokładnie zlepiamy.  Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu.  Odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.  Wkładamy wyrośnięte bułeczki i pieczemy, aż będą złociste (ok 15 - 17 minut).  
Z cukru pudru i mleka ucieramy lukier i polewamy nim upieczone drożdżówki.

6 komentarzy:

  1. Kocham jagodziany najbardziej na świecie <3 te wyglądają idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochaam! Zrobię takie z malinami i truskawkami. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. ja byłam dziś na jagodach może tez jutro znów upiekę

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie taką się poczęstuje i mam zamiar też zrobić http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszne jagodzianki. Muszą smakować wyśmienicie jak jeszcze ma się świeżę jagody to już wgl.

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze jagodzianki jakie w życiu jadłam. Dziś robię je po raz kolejny

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...