Składniki suche:
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 175g cukru
Składniki mokre:
- 250ml mleka
- 90ml oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- plus chałwa do nadzienia
Wykonanie:
Składniki mokre wymieszać w jednej misce. Składniki suche (bez kakao) wymieszać w drugiej misce. Następnie składniki suche podzielić na połowę i do jednej z nich dodać kakao i wymieszać. Składniki mokre podzielić na pół i wymieszać jedną połowę składników mokrych z składnikami suchymi bez kakao, a pozostałą część składników mokrych delikatne wymieszać z ze składnikami suchymi z kakao.
Do foremek wkładać na spód jedną łyżkę ciasta ciemnego, następnie wkładać kawałek chałwy (wielkość zależy od upodobań łasuchów) a na to łyżkę ziasta jasnego. Kolejność ciast można oczywiście zamienić. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.