24.01.2009

Łaciate Muffinki z chałwą

Przepis ten to kolejna modyfikacja przepisu na muffinki czekoladowe Nigelli plus chałwa (podejrzana u Majany)



Składniki suche:


  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 175g cukru



Składniki mokre:


  • 250ml mleka
  • 90ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego



  • plus chałwa do nadzienia



Wykonanie:


Składniki mokre wymieszać w jednej misce. Składniki suche (bez kakao) wymieszać w drugiej misce. Następnie składniki suche podzielić na połowę i do jednej z nich dodać kakao i wymieszać. Składniki mokre podzielić na pół i wymieszać jedną połowę składników mokrych z składnikami suchymi bez kakao, a pozostałą część składników mokrych delikatne wymieszać z ze składnikami suchymi z kakao.

Do foremek wkładać na spód jedną łyżkę ciasta ciemnego, następnie wkładać kawałek chałwy (wielkość zależy od upodobań łasuchów) a na to łyżkę ziasta jasnego. Kolejność ciast można oczywiście zamienić. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...