Więc dzisiaj danie robione nie przez mnie, ale przez mojego Tatę, naszego rodzinnego specjalistę od leczo. Leczo lekkie, bez grama tłuszczu i ten smak - szkoda opisywać, trzeba spróbować.
A ponieważ ważnym składnikiem jest tu cukinia to dołączam mojego Tatę (zupełnie tego nieświadomego) do akcji "Cukiniowy sierpień"
Składniki (ilości według uznania):
- papryka (żółta, czerwona, zielona - wszystkie lub tylko niektóre)
- pomidory (dla wymagających bez skórki, ale my zawsze jemy z)
- cukinia
- cebula
- kiełbasa (oczywiście wersja wegetariańska też może być)
- pieprz
Wykonanie:
Wszystkie warzywa i kiełbasę pokroić w kostkę (papryki bez pestek oczywiście, cukinia bez skórki). Do garnka najpierw wrzucić cukinię i pomidory i zacząć duszenie. Dzięki temu, że zaczniemy od tych warzyw nie trzeba dodawać tłuszczu, bo puszczą soki. Oczywiście dość często mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i kiełbasę. Dusimy do miękkości (około 30- 40 minut). Doprawić pieprzem, lub ewentualnie innymi przyprawami według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.