Składniki na ciasto:
- Kefir/maślanka/jogurt (500 ml)
- Mąka pszenna (4 łyżki)
- mąka gryczana (3 łyżki)
- 1 jajko
- płatki owsiane, żytnie, gryczane czy jakieś inne (3, 4 łyżki łącznie)
- ziarna słonecznika (1 łyżka)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką i odstawić na kilka godzin aż płatki zmiękną (ja robię wieczorem i smażę następnego dnia). Ciasto powinna być bardziej gęste niż do tradycyjnych naleśników, ale trzeba pamiętać, że po odstawieniu na kilka godzin i tak zgęstnieje.
Smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni na mocno brązowy kolor.
Farsz:
Składniki:
- banany
- rodzynki
- serek homogenizowany
- jogurt naturalny
- owoce (maliny, brzoskwinie lub inne)
Rozgnieciony banan wymieszać z rodzynkami. Rozsmarować na naleśniku i polać serkiem homogenizowanym (ja używam waniliowego). Naleśnik zwinąć i polać jogurtem naturalnym, do którego dodajemy owoce według upodobań (u mnie brzoskwinie, ale robiłam też z malinami)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.