6.02.2009

Pampuchy z jabłkami


To już kolejny przepis (po chlebku ziemniaczanym) pochodzący z książki "Nowoczesna Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz.  Pampuchy są super alternatywą dla smażonych placuszków z jabłkami.  Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość.  Parowanie jednej partii zajmuje 15-20 minut, a przynajmniej w moim garnku do gotowania na parze mieszą się tylko 3 placuszki.  Z całej porcji wyszło mi ich 18 - więc łatwo policzyć ile czasu spędzi się w kuchni ;)


 
Składniki:

40 dag mąki
2 jajka
3/4 szklanki mleka
10 dag margaryny (ja dałam masło)
4 dag drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
cynamon
4 jabłka
5 dag rodzynek (ja nie dałam)

Wykonanie:

Drożdże połączyć z letnim mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki o odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajka, sól, rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto i odstawić. Jak ciasto podwoi objętość jeszcze raz dokładnie wyrobić, rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. W każdy krążek wciskać kawałki jabłka i kilka rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia. Ułożyć na wkładce lub sicie zawieszonym na garnku z wrzątkiem. Podgrzewać 15-20 minut. Posypać cynamonem. W oryginalnym przepisie jest mowa o polewaniu tartą bułką podsmażoną na maśle. Mi to zupełnie nie pasowało do tego smaku. Dlatego u nas były ze śmietaną i posypane brązowym cukrem. Pycha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...