Składniki:
- 50 dag mąki
- 3 duże ugotowane i utłuczone ziemniaki
- 7 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- ¾ szklanki letnie mleka (ja dałam więcej)
- olej
- pęczek świeżego tymianku (ja dałam z torebki)
- 1 białko
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
Wykonanie:
Wymieszać mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, odstawić. Do pozostałej mąki dodać ostudzone ziemniaki, sól, tymianek i rozczyn. Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać pestki z dyni i słonecznika, wlać 3 łyżki oleju i ponownie wyrobić. Natłuszczonymi dłońmi formować 8 kul, ułożyć w formie. Posmarować kule białkiem rozmieszanym z wodą. Kule posypać resztką pestek i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 190 stopni przez około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.