- Czekoladowe z likierem.
- Z likierem? Ale przecież tobie nie wolno.
- Jak to nie wolno. A pierniczki? Przecież były z lukierem.
- A, z lukrem.
No i rozpoczęły się poszukiwania odpowiedniego ciasta. Z pomocą przyszedł mi segregator "Successful Baking", który pożyczyłam od mojej koleżanki.
Ciasto upieczone, smakowało i to bardzo (nawet ja chociaż na diecie skusiłam się, a co, w końcu imieninowe). Synio zachwycony, chociaż nie omieszkał dodać, że na zdjęciu w oryginale jest jeszcze krem maślany, a ja go nie zrobiłam.
Składniki:
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 125 ml wrzątku
- 125 ml śmietany
- 275 g mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 100 g masła
- 175 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka brandy lub rumu (niekoniecznie)
- 100 g dżemu malinowego (dałam truskawkowy)
Polewa:
- 100 g cukru pudru
- 75 g czekolady, rozpuszczonej
- 45-60 ml mleka
- 3 łyżki posypki czekoladowej
Krem maślany:
- 50 g masła
- 75 g cukru pudru
- 25 g czekolady, rozpuszczonej
- 1-2 łyżeczki srebrnych kuleczek do dekoracji
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować 2 tortownice 23 cm (ja piekłam w jednej, jedną porcję po drugiej) a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Kakao i kawę wsypać do miseczki i rozpuścić w 125 ml wrzątku. Zostawić do ostygnięcia. Następnie wmieszać śmietanę.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. W drugiej misce ubić masło i cukier aż stanie się jasne i puszyste. Stopniowo wbijać jajko, ekstrakt wanilii i rum, nadal ubijając. Na przemian dodawać mieszankę śmietanowo-czekoladową i mąkę (po trosze za każdym razem). Podzielić ciasto na dwie części i przełożyć do przygotowanych form. Piec 30 minut, aż ciasto będzie suche w środku (sprawdzić patyczkiem). Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Chłodne ciasto przełożyć dżemem (posmarować jedną część i przykryć drugą) i wyłożyć na paterę.
Na lukier wymieszać cukier, czekoladę i odpowiednią ilość mleka (dodawać stopniowo). Rozprowadzić na wierzchu ciasta, posypać brzegi (lub całość) posypką czekoladową. Odstawić do zastygnięcia.
Na krem maślany (ja nie robiłam) ubić masło na gładko, dodać cukier i czekoladę nadal ubijając. Nakładać rękawem do dekoracji dookoła ciasta. Udekorować srebrnymi kulkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.