Składniki (ja robiłam z połowy porcji):
- 1 kg dyni
- 5 łyżek maki pszennej (dałam pszenną razową)
- 3 jajka (dałam 1 duże)
- 250 g sera feta
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 2 łyżki posiekanych pestek dyni
Wykonanie:
Dynie obrać, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w większe kawałki, oprószyć solą, odstawić na 30 min. Ser pokroić w kostkę.
Kawałki dyni osuszyć, zetrzeć na tarce, przełożyć do miski. Dodać mąkę, polowe sera, 2 łyżki koperku, wbić jajka, wyrobić na jednolita masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Olej rozgrzać na patelni. Łyżką wkładać porcje masy dyniowo-serowej. Placki smażyć z obu stron na zloty kolor.
Placki trzymać w cieple. Przed podaniem posypać pestkami dyni, pozostałym koperkiem i serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.