Musiałam upiec sernik. Do tego musiał się udać. Postanowiłam, że lekko zmodyfikuję ten przepis. Zmodyfikowałam i to był strzał w dziesiątkę. Sernik jednak powędrował poza dom. Dlatego kilka dni później zrobiłam powtórkę. Tym razem sernik został w domu.
Składniki na spód
- 150g ciastek Digestive
- 50 g czekolady
- 50g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
- 700 g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 250 g drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 40 g śmietanki 30%
- 35 g amaretto
Składniki na kruszonkę:
- 100 g zmielonych migdałów
- 50 g masła
- 50 g cukru
Wykonanie:
Ciasteczka i czekoladę miksujemy blenderem. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wymieszane z masłem ciasteczka ugniatamy na dnie tortownicy. Wkładamy do lodówki.
Składniki na masę serową miksujemy przez chwilę, tak aby masa była gładka. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek.
Migdały i cukier mieszamy. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy palcami, tak aby powstałą kruszonka. Gotową kruszonkę wysypujemy na masę serową. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.