28.10.2012

Placuszki z dyni

To moje sobotnie śniadanie.  Gdybym tylko mogła jeść takie częściej.




Składniki (na ok. 15 placków):
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do placka dyniowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 250 - 280 g jogurtu naturalnego (lub mleka w mniejszych ilościach)

  • do podania: miód, syrop klonowy lub syrop z agawy

Wykonanie:
Puree, olej i jogurt mieszamy.  Dodajemy mąkę, przyprawy i proszek i ponownie mieszamy.  Smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony.  Podajemy na ciepło z syropem lonowym, syropem z agawy lub miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...