Chia gości już u mnie w kuchni od jakiegoś czasu. Zazwyczaj dodaję ją
do owsianek, ale nie tylko. Ostatnio miałam trochę wody kokosowej,
którą trzeba było wykorzystać. Przeszukałam interent i znalazłam
przepis na pudding z chia bez odrobiny mleka, a z wodą właśnie. Smak
puddingu z chia nie każdemu będzie pasował za sprawą samych nasion.
Reagują one podobnie do naszego siemienia lnianego, pod wpływem wody
stają się lekko "glutowate". Zachęciłam już was do spróbowania? Bo mi
naprawdę smakowało. Do puddingu dodałam rozmrożone, zmiksowane
truskawki.
Składniki:
- 1/4 szklanki nasion chia
- 1/4 szklanki wody kokosowej
- kilka łyżek mrożonych, zmiksowanych truskawek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Nasiona
zalać wodą kokosową, wymieszać i odstawić na około 5 minut. Ponownie
zamieszać i znowu odstawić na 10-15 minut. Kiedy nasiona już
napęcznieją i wchłoną płyn, pudding jest gotowy do jedzenia. Można
dodać owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.