Składniki:
- 1 kg czereśni (waga po wydrylowaniu)
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 250 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Czereśnie
zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Garnek postawić na niewielkim
ogniu i podgrzewać delikatnie mieszając, aż owoce puszczą sok.
Pogotować przez około kwadrans. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do
napęcznienia. Następnie wlać odrobinę gorącego soku z czereśni i
wymieszać. Przelać tak rozpuszczoną żelatynę do garnka z owocami i
natychmiast wyłączyć ogień. Wymieszać dokładnie. Gorącą frużelinę
przełożyć do wyparzonych, gorących słoików. Zakręcić czystymi,
wygotowanymi i suchymi nakrętkami. Odstawić do całkowitego
wystudzenia. Frużelina zgęstnieje dopiero jak będzie całkiem zimna.
Jeżeli okaże się, że gotowa frużelina będzie zbyt gęsta, można po
otwarciu słoika dodać odrobinę wrzątku i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.