Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao (niesłodzonego)
- 2 łyżki mąki
- 75 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka masła
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Do zimnego piekarnika wstawić patelnię żeliwną lub naczynie do zapiekania. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Jajka
ubić z cukrem. Dodać mąkę, kakao i mleko i dokładnie wymieszać robotem.
Kiedy piekarnik się nagrzeje na patelnię / naczynie do zapiekania
wyłożyć masło i poczekać chwilę, aż się rozpuści. Przelać masę jajeczną
i wstawić do piekarnika na około 10 - 12 minut.
W
międzyczasie obrać pomarańczę i pokroić w plastry. Na patelnię wysypać
cukier trzcinowy i podgrzać, aż cukier się rozpuści. Położyć na nim
plastry pomarańczy i podsmażyć z obu stron przez chwilę. Wyjąć z
piekarnika omlet (powinien urosnąć a po wyjęciu opaść) i położyć na nim
plastry pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.