Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1 laseczka wanilii (w całej porcji też była jedna)
- 1 cukier waniliowy (dałam 2 łyżki domowego)
- 250 g cukru drobnego (dałam 150 g)
Wykonanie:
Masło
rozpuścić w garnku. Dodać oba cukru. Wymieszać i zdjąć z ognia, aby
masła przestygła. W misce ubić robotem jajka. Dolać mleko i
przestudzone masło z cukrem. Na koniec dodać ziarenka wanilii, proszek i
mąkę. Wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Wyjąć
ciasto z lodówki. Gofrownicę rozgrzać i posmarować odrobiną oleju.
Wlewać masę na gorącą gofrownicę i smażyć kilka minut. Przestudzić na
kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.