21.07.2016

Muffiny z czereśniami

Zrobione na szybko, pod wpływem impulsu.  Kiedyś muffiny pojawiały się u nas bardzo często, ale ostatnio jakoś o nich zapomniałam.   Tym razem jednak na szczęście mnie natchnęło i na podróż wybraliśmy się z zapasem pysznych muffinek.







Składniki (na 12 sztuk):
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 - 100 g cukru trzcinowego
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 90 ml oleju
  • 250 czereśni (waga bez pestek)



Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Formę wyłożyć papilotkami.  W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki.  Dodać do nich czereśnie bez pestek i wymieszać.  W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajko.  Dodać do suchych składników i wymieszać niezbyt dokładnie.  Przełożyć do przygotowanych papilotek, piec przez około 25 minut (do suchego patyczka).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...