Składniki:
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki malin
- ew. cukier puder do posypania
- masło do formy
Wykonanie:
Mleko, jajka i cukier ubijamy. Dodajemy mąkę i mieszamy tak, żeby nie było grudek. Przelewamy do naczynia żaroodpornego (u mnie ok. 10 x 20 cm) wysmarowanego masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20 - 25 minut. Po około 5 minutach od wstawienia naczynia do piekarnika dodajemy maliny.
kiedyś też "piekłam" naleśnik ale bez owoców; z owocami tez muszę spróbować. Fajny na lato bo nie trzeba w upał stać przy piekarniku
OdpowiedzUsuńPrzy piekarniku trzeba, nie trzeba przy patelni 😉
UsuńAle super! Nigdy nie piekłam naleśników :) A taki jeden giga naleśnik to super opcja :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/