22.06.2017

Ucieraniec z truskawkami

Za każdym razem wychodzi mi trochę inne.  Raz bardziej biszkoptowe, raz nieco cięższe, ale nie ciężkie.  Na pewno nie to.  To na zdjęciach właśnie z tych cięższych.  Wszystko zależy od tego jak mocno ubijecie jajka.  W każdej wersji smakuje wspaniale, bo jak inaczej może smakować ucieraniec z truskawkami? No jak?  Syn zjadając kolejny już kawałek powiedział, że daje ciastu 10 na 10. Chyba nie muszę Was już zachęcać do pieczenia.  Tym bardziej, że przygotowanie ciasta zajmie dosłownie chwilę.




Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (może być niepełna)
  • 2 płaskie szklanki mąki pszennej typ 450 - 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • truskawki (ok. pół kilograma, w zależności od wielkości)

Wykonanie:
Masło rozpuścić i ostudzić.  Blachę o wymiarach 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Jajka ubijać dodając stopniowo cukier.  Mąkę przesiać razem z proszkiem i dodać do ubitych jajek.  Wymieszać delikatnie.  Dolać przestudzone masło i ekstrakt waniliowy.  Ponownie wymieszać.  Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół.  Układać na cieście, rozkrojoną stroną do góry.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut (do suchego patyczka).  Upieczone ciasto można opruszyć cukrem pudrem.



3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...