Idealne, mięciutkie, grube i puszyste. A do tego truskawki, dużo truskawek i syrop klonowy lub miód plus sok truskawkowo - jabłkowy. Ideał. Czego chcieć więcej? No może podwójnej porcji placuszków, bo tą najadły się tylko 3 osoby.
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 250 g ricotty
- 185 ml mleka
- 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia (u mnie kokosowy)
- do podania: truskawki, miód / syrop klonowy / syrop z agawy
Wykonanie:
Z ricotty odlać wodę. Przełożyć do miski, dodać żółtka, ekstrakt i mleko i wymieszać łyżką. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek i cukier. Przesypać na masę serową i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać część do masy i wymieszać. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Nakładać po czubatej łyżce i smażyć placki z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ciepłe, z truskawkami lub innymi owocami i miodem lub syropem.
Do picia podałam wyciśnięty sok z truskawek i jabłek.
pysznosci!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuń