Na początku tego roku byliśmy z mężem na urlopie w Barcelonie. W restauracji Guell Tapas jedliśmy cudowną paellę. Za pierwszym razem wzięliśmy dwie: z warzywami (ja) i z kurczakiem (mąż). Obie posmakowały nam tak bardzo, że następnego dnia wróciliśmy na wersję z owocami morza. Ta też była cudna, chociaż odrobinę za słona. Jeszcze w Barcelonie zaopatrzyliśmy się w odpowiednie przyprawy i danie kilka razy odtwarzaliśmy już w domu. Nie jest to może typowa hiszpańska paella, ale bardzo nam smakuje. Za każdym razem dodaję nieco inne warzywa, wszystko zależy od tego co akurat mam w domu.
Składniki:
- 1 cebula
- 1- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 1 papryka
- 1 mała puszka groszku zielonego (dałam pierwszy raz)
- 400 g pomidorów krojonych (z kartonu)
- 1 łyżeczka przyprawy do paelli
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 1,5 szklanki ryżu (do risotto)
- 2,5 - 3 szklanki wegetariańskiego bulionu
- olej
Wykonanie:
Bulion podgrzać. Na specjalnej patelni do paelli (ja takiej nie mam i robię na żeliwnej. Tradycyjnie danie robi się dla każdej osoby na oddzielnej patelni, ale są też patenie duże gdzie można zrobić więcej porcji) rozgrzewamy olej i podsmażany na nim posiekaną cebulę. Dodajemy marchewkę pokrojoną na małe kawałki i dusimy przez kilka minut mieszając co jakiś czas. W międzyczasie dodajemy pokrojoną paprykę. Czosnek siekamy i dodajemy do podduszonych warzyw. Dodajemy przyprawę do paelli i wędzoną paprykę. Mieszamy. Na patelnie dolewamy pomidory, dosypujemy ryż. Na koniec dodajemy groszek (jeżeli go używamy). Całość zalewamy gorącym bulionem i delikatnie mieszamy tak, żeby ryż opadł na dno, a warzywa były na wierzchu. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Paellę gotujemy przez około 20 minut bez mieszania. Ryż na dole może odrobinkę przywrzeć, ale jeżeli dodacie odpowiednią ilość bulionu nic się nie stanie. Jeżeli w trakcie gotowania zobaczycie że bulion za szybko się wchłania, zmniejszcie ogień i dolejcie odrobinę gorącego bulionu. Podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.