13.07.2020

Zapiekana kasza jaglana z warzywami


Pierwszy raz taką kaszą poczęstowała mnie moja siostra.  Potem dostałam kilka porcji od mamy.  Sama też już robiłam niezliczoną ilość razy, chociaż przyznam, że nie umiem jej doprawić tak jak siostra czy mama.  Przepis pochodzi z Kwestii Smaku i serdecznie Wam polecam. 






Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 300 g bakłażana
  • 300 g cukinii
  • 1 papryka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 pomidory
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu
  • oliwa/olej
  • natka pietruszki
  • ok. 75 g startego sera (mozzarella, cheddar, gouda) - opcjonalnie
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz 

Wykonanie:
Na dużej patelni (lub w garnku) podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i czosnek.  Bakłażana i cukinię pokroić w małą kostkę i dodać na patelnię.  Wymieszać i podsmażyć przez 2 - 3 minuty.  Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i razem smażyć przez kolejnych  5 minut.  Dodać przyprawy.
Kaszę jaglaną kilka razy wypłukać ciepłą wodą.  Dodać na patelnię.  Dolać przecier pomidorowy i bulion.  Zagotować.  Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę i dodać na patelnię/do garnka.  Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywką.  Jeżeli macie żaroodporny garnek, to można go użyć.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez około 20 - 30 minut.  Jeżeli chcecie użyć sera (ja raczej nie używam) to posypujecie po wierzchu i zapiekacie bez przykrywki przez kilka minut.    Całość posypujemy natką pietruszki.



1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...