Składniki:
- 2 bataty
- 150 g ugotowanej ciecierzycy
- 80 g szpinaku
- 100 g fety
- 1/2 pomidora
- 1 ząbek czosnku
- papryczka chili
- oliwa
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bataty dokładnie umyć i przekroić na pół. Ponacinać miąższ na około 1 cm. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do naczynia do zapiekania i piec przez około 40-50 minut, aż bataty będą miękkie.
W tym czasie na patelni posmażyć przeciśnięty czosnek, ciecierzycę i szpinak. Dodać przyprawy. Po kilku minutach dodać pokrojonego pomidora i chwilę razem podsmażyć.
Miękkie bataty wyjąć z piekarnika. Łyżką wyjąć połowę miąższu. Rozgnieść widelcem i dodać do przygotowanego nadzienia. Wymieszać i chwilę razem podsmażać. Nadzienie przełożyć do wydrążonych batatów. Posypać pokrojoną fetą i wstawić ponownie do piekarnika na około 5 minut (najlepiej włączyć funkcję grill). Po upieczeniu można posypać kolendrą, jeżeli ktoś lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.