12.02.2022

Bataty faszerowane

Na najlepsze przepisy zawsze można liczyć od koleżanek.  To już kolejny raz, kiedy ktoś mówi, że robi coś rewelacyjnego, ja próbuję i potwierdzam.  Tym razem przepis, który jest na stronie Kwestia Smaku, podesłała mi Kasia.  Robiłam już kilkanaście razy.  Jeżeli tylko upieczecie bataty, to reszta pójdzie błyskawicznie.  A do tego jakie to dobre.



Składniki:
  • 2 bataty
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • 80 g szpinaku
  • 100 g fety
  • 1/2 pomidora
  • 1 ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • oliwa
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Bataty dokładnie umyć i przekroić na pół.  Ponacinać miąższ na około 1 cm.  Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.  Włożyć do naczynia do zapiekania i piec przez około 40-50 minut, aż bataty będą miękkie.
W tym czasie na patelni posmażyć przeciśnięty czosnek, ciecierzycę i szpinak.  Dodać przyprawy.  Po kilku minutach dodać pokrojonego pomidora i chwilę razem podsmażyć. 

Miękkie bataty wyjąć z piekarnika.  Łyżką wyjąć połowę miąższu. Rozgnieść widelcem i dodać do przygotowanego nadzienia.  Wymieszać i chwilę razem podsmażać.  Nadzienie przełożyć do wydrążonych batatów.  Posypać pokrojoną fetą i wstawić ponownie do piekarnika na około 5 minut (najlepiej włączyć funkcję grill).  Po upieczeniu można posypać kolendrą, jeżeli ktoś lubi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...