8.01.2024

Gofry bananowe

 Robię je od kilku lat i są zdecydowanie śniadaniowym hitem u nas w domu.  Doskonale sprawdzają się też do szkoły / pracy, czy na wycieczkę.  Nie potrzeba do nich żadnych dodatków, spokojnie jemy je "na sucho", a suche na pewno nie są.  Nie są to typowe, chrupiące gofry, ale mają swój urok.

Przepis oczywiście jest od Ani Włodarczyk.




Składniki:


  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju
  • 240 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej (lub orkiszowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu, lub domowej przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • ja nie dodaję cukru, albo można 1 łyżkę (tylko po co?)


Wykonanie:

Banany rozgnieść widelcem, dodać jajka i wymieszać.  Dolać mleko i olej i ponownie wymieszać. Dodać mąkę, sól, proszek i cynamon i ponownie wymieszać widelcem.

Gofrownicę nagrzać i delikatnie wysmarować olejem.  Masę wylewać partiami na nagrzane płyty.  Piec do zrumienienia.  Mi wychodzi zazwyczaj 8 gofrów.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...