30.11.2011

Muffiny kokosowe

Zostaliśmy obdarowani ostatnio sporą ilością kokosów.  Pomyślałam, że prawdziwie kokosowe muffinki to będzie to.  Nie myliłam się.  Są wilgotne i zupełnie inne w smaku niż te, przygotowywane przy pomocy wiórek.



 

Składniki:

  • 1 kokos
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko



Wykonanie:

Kokos rozbijamy (tutaj jest genialna instrukcja). Ponieważ wiórki będą nam potrzebne, obieramy miąższ z brązowej otoczki. Nie musimy jednak zbyt dokładnie odciskać mleka.

W jednej misce mieszamy cukier, proszek, sodę i wszystkie powstałe wiórki. W drugiej mleko kokosowe, olej i jajko. Mieszamy razem wszystkie składniki, ale mogą pozostać grudki. Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 25 minut.

29.11.2011

Placuszki korzenne

Nie było planów, żeby powstały, ale jak tylko zobaczyłam to śniadanie u Serwusowej, od razu wstałam od komputera i zrobiłam.  Serwusowa nie odmierzała żurawiny, ja poszłam dalej i nie odmierzałam niczego (ciasto robiłam na oko, na podstawie mojego sprawdzonego przepisu).   Najzwyczajniej nie miałam na to czasu.  Nie miałam też czasu na zrobienie masła piernikowego, powstał więc sos. Niebo w gębie.  Placuszki w ramach Korzennego Tygodnia.




Składniki na placuszki:

  • 75 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jabłko
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • ok 150 g mleka
  • szczypta przyprawy do piernika



Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szczypty przyprawy do piernika


Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek, cukier. Dodajemy rozbełtane jajko, olej i dolewamy stopniowo mleko. Mieszamy dokładnie. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta razem z żurawinami. Smażymy na patelni (ja bez użycia tłuszczu) z dwóch stron. W międzyczasie w garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i przyprawą. Usmażone placuszki polewamy powstałym sosem.

27.11.2011

Imbirowe ciasteczka

Pierwsze jadłam kupione w Kwik Save na Battersea.  Ach jak smakowały, tym bardziej, że towarzystwo było doborowe.  Potem długo nie jadłam, bo u nas ich jeszcze w sklepach nie było.  Teraz już są, ale prawie nie kupuję.  Dlatego jak zobaczyłam je u Dorotki, pomyślałam, że zrobię.  Tym bardziej, że nadciągał Korzenny Tydzień.




Składniki na około 3 blaszki ciastek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego imbiru w proszku (dałam 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo: cukier do obtoczenia ciastek



Wykonanie:

Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami, solą. Odłożyć. W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i utrzeć.
Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca (można schłodzić w lodówce).
Obtaczając dłonie w mące formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.

Piec w temperaturze 175ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce. Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni.

26.11.2011

Luksusowa przyprawa do piernika

Koniecznie musicie zrobić sami przyprawę do piernika.  Żadna gotowa, nie będzie miała takie zapachu.  Może to być właśnie ta, luksusowa, pokazana w zeszłym roku przez Poleczkę, lub też mniej wymagająca.  Jeśli nie macie moździerza czy młynka do kawy, zawsze można skorzystać ze zmielonych już przypraw. Przyprawa nie będzie może aż tak aromatyczna, ale i tak zobaczycie, że będzie o wiele lepsza od tych gotowych.  Ja moją przyprawę dodaję do Korzennego Tygodnia Ptasi.


 

Składniki (na około 100 g):

  • duży kawałek korzenia imbiru (około 50g)
  • skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy
  • skórka otarta z trzech dużych cytryn
  • 8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50g)
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 10 strączków zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka całych goździków
  • 1 cała gwiazda anyżu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • pół łyżeczki pieprzy białego
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki pieprzu różowego
  • pół łyżeczki pieprzu zielonego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 duże i mięsiste laski wanilii


Wykonanie:
Skórki z cytrusów obieramy zesterem (lub bardzo cienko nożem i pozbywamy się białych, gorzkich części). Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
W piekarniku nagrzanym do 160C przez 30 minut suszymy skórki, a przez 40 minut plasterki imbiru.
Wszystkie przyprawy (oprócz wanilii) prażymy na suchej patelni. Studzimy.
Ostudzone mielimy partiami razem z laską wanilii, wysuszonymi imbirem oraz skórkami z cytrusów w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu na proszek.
Przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku z dala od promieni słonecznych.


EDIT 2013:
Imbir wkładam do piekarnika.  Po około 15 minutach dodaję skórki, a po kolejnych 10 resztę składników (poza wanilią).  W ten sposób nie musimy nic prażyć na patelni :)

23.11.2011

Bannoffie Pie

Małżonek przyniósł ze sklepu masę krówkową.  Kiedy zapytałam co będziemy z niej robić, powiedział, że ma ochotę na coś słodkiego.   Przeszukaliśmy internet i stanęło na tarcie banoffee.  Powiem Wam, że to chyba najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam.  Nie podaję konkretnego źródła, bo wzorowaliśmy się na kilknu(nastu?) przepisach znalezionych w sieci.




Składniki:

  • 300 g ciastek digestive
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 puszki (każda po 400 g) masy krówkowej
  • 3 - 4 banany
  • 250 ml śmietany kremówki
  • czekolada starta (u mnie gotowa posypka)
  • sok z 1 cytryny


Wykonanie:

Ciastka digestive rozkruszyć na piasek (można w blenderze) i wymieszać ze stopionym masłem. Formę okrągłą ( 23 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wyłożyć ciasteczka wymieszane z masłem i docisnąć. Upiec przez 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić. (Można też zamiast pieczenia spód po prostu schłodzić).

Na podpieczony i dobrze przestudzony spód włożyć masę krówkową. Na to wyłożyć pokrojone w plasterki banany (nie żałować owoców, bo pomogą przełamać słodycz masy, owoce dobrze jest skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Schłodzić. Ubić śmietanę kremówkę i wyłożyć na owoce. Posypać utartą czekoladą.

22.11.2011

Kurczak z cząstkami pomarańczy i pieczone warzywa

W dalszym ciągu testujemy frytownicę ActiFry.  Tym razem przygotowałam danie mięsne i dodatek - pieczone warzywa.  Co do kurczaka to nie do końca przypadł nam do gustu ten przepis.  Mój syn bardzo chwalił sobie mięso, ale jednak pomarańcze nie były najsmaczniejsze.  Lubimy kurczaka na słodko, ale tutaj jednak czegoś brakowało (może miodu?).  Samo przygotowywanie było jednak szybkie i bardzo wygodne.  Obiad zrobił się sam.  A pieczone warzywa?  O tak, to strzał w 10.  Przypominam też, że tutaj (dla tych, którzy nie mają konta na FB) i tutaj jest do wygrania ten i inne sprzęty firmy Tefal.



Składniki:
  • 200 g mięsa z ud kurczaka
  • 4 pomarańcze
  • oregano
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z cytryny
  • szczypta imbiru i cukru, świeżo zmielony pieprz
  • + 1 łyżeczka miodu (to ode mnie)


Wykonanie:
Mięso pokrój na kawałki i wymieszaj z oliwą, imbirem i pieprzem.  Z 2 pomarańczy wyciśnij sok, resztę umyj, pokrój w cząstki.  Mięso i owoce (proponuję owoce dodać jednak późnej, mniej się rozpadną) włóż do urządzenia, dodaj sok z pomarańczy wymieszany z musztardą i cukrem (oraz miodem).  Gotuj 15 minut, aż mięso będzie miękkie.  Podawaj z ryżem.



Pieczone warzywa

Składniki:
  • cukinia
  • dynia
  • tymianek, rozmaryn lub inne dowolne zioła
  • 1 łyżeczka oliwy


Wykonanie:
Warzywa podziel na kawałki.  Wymieszaj z ziołami.  Włóż do urządzenia, polej oliwą i gotuj przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.



Wpis sponsorowany

21.11.2011

Hummus

Na studiach mieszkałyśmy we trzy.  Ależ to były cudowne czasy.  Teraz mieszkamy w 3 różnych miastach (w tym jedno, bardzo, bardzo daleko), ale raz na jakiś czas się spotykamy.  Rzadko w komplecie, ale jednak.  Ponieważ ostatnio hummus jadłam w tym najdalszym mieście (z czwartą zresztą kochaną koleżanką), postanowiłam troszkę nawiązać do tamtego spotkania.  Na przyjście drugiej z nas (oraz jej męża i naszej wspólnej koleżanki) przygotowałam domowy hummus.  Jadłyśmy, śmiałyśmy się i wspominałyśmy.  Obiecuję, że zrobię powtórkę na wspólne spotkanie we trzy, w grudniu (uda się, prawda dziewczyny?).
Przepis dodaję do akcji z Widelcem po Azji, a pochodzi on ze strony Kwestia Smaku.   




Składniki:
• 5 łyżek ziaren sezamu
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka oleju sezamowego
• mały ząbek czosnku
• sok z połówki cytryny
• 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
• 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody 
• sól 


Wykonanie:
Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć). Uprażony sezam ostudzić i zemleć blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z połówki cytryny) i miksować na jednorodną masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku.

19.11.2011

Szarlotka waniliowa z gruszkami

Ciasto, które powstało po sukcesie tego dżemu.  Ważne jest, aby w tym konkretnym przepisie korzystać z prawdziwego cukru waniliowego, bo nie dajemy zwykłego.


 

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 – 2 łyżki śmietany
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 1 - 2 łyżki cukru waniliowego (do owoców)
  • 1 laska wanilii



Wykonanie:

Posiekać margarynę z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia. Jabłka i gruszki obrać i pokroić. Włożyć do garnka, podlać odrobiną wody. Laskę wanilii przekroić na pół, dodać do owoców. Smażyć, aż owoce się rozpadną. Pod koniec prażenia dodać 1 - 2 łyżki cukru waniliowego.

1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć uprażone owoce. Ubić pianę z białek. Wyłożyć na owoce. Drugą część ciasta utrzeć na wierzch piany. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do zrumienia placka.

17.11.2011

Brownie czekoladowe

Ten przepis, pochodzący z Kwestii Smaku, poleciła mi moja koleżanka z pracy, Magda.  Powiedziała, że to hit.  Miała rację.  Mocno, bardzo mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach.


 

Składniki:

  • 300 g ciemnej, gorzkiej czekolady (70%)
  • 225 g masła
  • 3 całe jajka
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 275 g drobnego cukru
  • 135 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
1/3 ilości czekolady (1 tabliczkę 100 g) ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy do lodówki (ja dałam nieco mniej i to był błąd).
Resztę czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w rondelku razem z posiekanym na kawałki masłem, na małym ogniu. Staramy się nie podgrzewać zbytnio masy, tylko rozpuścić i odstawić z ognia. Jajka ubijamy na puszysto z wanilią i cukrem. Dodajemy masę czekoladową i razem przez chwilkę miksujemy na wolnych obrotach.
Dodajemy przesianą mąkę, sól i delikatnie i dokładnie mieszamy na jednolitą masę (można mikserem na małych obrotach, chociaż ja robiłam do łyżką).
Przekładamy do przygotowanej formy. Posypujemy startą czekoladą z lodówki.
Pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

16.11.2011

Zrazy rycerskie

Do tej pory poprzez zrazy rozumiałam coś zupełnie innego.  Za to tę potrawę nazwałabym po prostu klopsiki.  Jednak w książce "Kuchnia rycerska i sarmacka" nazywają się tak a nie inaczej.  Najważniejsze jednak, że smakują przednio.  Szczególnie z kaszą gryczaną.  Przepis przedstawiam oczywiście w ramach zabawy Gotujemy po  polsku.



Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 liść laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku. Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką, oregano, solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić na nim posiekaną cebulkę, zasmażyć z mąką, podlać 1/s szklanki wody.

Zasmażkę przelać do brytfanny, dodać sok z cytryny, ziarna ziela i pieprzu, liść laurowy, cukier i sól. Zagotować. Z mięsa uformować kulki, włożyć je do wrzącego sosu. Gotować około 30 minut. Przed podaniem sos przecedzić przez sito i polać nim zrazy.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...