Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 – 2 łyżki śmietany
- 1,5 kg jabłek
- 1 kg gruszek
- 1 - 2 łyżki cukru waniliowego (do owoców)
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
Posiekać margarynę z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia. Jabłka i gruszki obrać i pokroić. Włożyć do garnka, podlać odrobiną wody. Laskę wanilii przekroić na pół, dodać do owoców. Smażyć, aż owoce się rozpadną. Pod koniec prażenia dodać 1 - 2 łyżki cukru waniliowego.
1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć uprażone owoce. Ubić pianę z białek. Wyłożyć na owoce. Drugą część ciasta utrzeć na wierzch piany. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do zrumienia placka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.