Składniki (na około 100 g):
- duży kawałek korzenia imbiru (około 50g)
- skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy
- skórka otarta z trzech dużych cytryn
- 8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50g)
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 10 strączków zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka całych goździków
- 1 cała gwiazda anyżu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- pół łyżeczki pieprzy białego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki pieprzu różowego
- pół łyżeczki pieprzu zielonego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 duże i mięsiste laski wanilii
Wykonanie:
Skórki z cytrusów obieramy zesterem (lub bardzo cienko nożem i pozbywamy się białych, gorzkich części). Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
W piekarniku nagrzanym do 160C przez 30 minut suszymy skórki, a przez 40 minut plasterki imbiru.
Wszystkie przyprawy (oprócz wanilii) prażymy na suchej patelni. Studzimy.
Ostudzone mielimy partiami razem z laską wanilii, wysuszonymi imbirem oraz skórkami z cytrusów w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu na proszek.
Przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku z dala od promieni słonecznych.
EDIT 2013:
Imbir
wkładam do piekarnika. Po około 15 minutach dodaję skórki, a po
kolejnych 10 resztę składników (poza wanilią). W ten sposób nie musimy
nic prażyć na patelni :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.