Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 4 duże marchewki
- 1 i 1/2 kilograma karkówki wołowej (robiłam z wieprzowej i z mniejszej ilości)
- 3 łyżki mąki
- 3 szklanki bulionu wołowego (dałam drobiowy)
- szklanka mocnej kawy
- 2 łyżeczki oregano
- liść laurowy
- szklanka zielonego groszku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebule posiekać, marchewki pokroić w grube plastry. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić marchewki i cebulę. Smażyć 8-10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć.
Do rondla dodać 1 łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę karkówkę. Obsmażyć mięso na dużym ogniu, przyprawić solą i pieprzem. Dodać odłożone warzywa.
Wlać kolejną łyżkę oleju, dodać mąkę. Podgrzewać minutę ciągle mieszając. (Polecam dodanie mąki na sam koniec, ponieważ gulasz z mąką dodaną tak wcześnie ma tendencje do przywierania). Dodać bulion, kawę, liść laurowy i oregano. Gotować aż gulasz zgęstnieje (jeśli mąkę dodajemy później gulasz nie będze na razei gęsty). Zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać groszek i dusić jeszcze 5-10 minut. (Jeśli nie dodaliśmy mąki teraz jest na to czas). Można doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.