Składniki:
- 1 surowa pierś indyka / kurczaka pokrojona na bardzo cieknie plastry (ok 60 g na osobę)
- 200 g roszponki (ja dałam zwykła sałatę masłową i kilka listków świeżego szpinaku)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 laska wanilii
- 100 ml oleju arachidowego (zamiast 3 ostatnich składników dałam gotowy olej waniliowy)
Wykonanie:
Nożem przeciąć wanilię i wyskrobać ziarnka, wrzucić je do oleju. Odstawić.
Liście sałaty umyć i osuszyć. Ułożyć w salaterce. Na teflonowej patelni ostrożnie podgrzać olej z wanilią. Mięso pokroić w jak najcieńsze plastry (najlepiej, żeby były cienkie jak papier - nie potrafię tak, niestety). Podsmażyć na małym ogniu bez przyrumieniania. Odstawić. Przeprawić sałatę 3 łyżkami oleju waniliowego, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Rozłożyć sałatę na talerzu i ułożyć na niej ciepłe plastry indyka (ja jadłam zimne i też było obłędne).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.