Składniki:
- 800 g zielonych szparagów
- sok z 1/2 zielonej cytryny (dałam zwykłą)
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 200 ml śmietanki
- 1 łyżka grubej soli
- drobna sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Szparagi obrać. wszystkie przyprawy włożyć na patelnię o grubym dnie. Uprażyć na sucho aż staną się lekko brązowe. Przełożyć do miksera i 10 s miksować.
Zagotować śmietankę z przyprawami. Odparować przez 2 min, dodać sok z cytryny, posolić i popieprzyć (ja pominęłam). Przecedzić przez sito.
Zagotować wodę z grubą solą. Wrzucić szparagi i gotować 5 minut. Odcedzić, pokroić szparagi na kawałki długości 3 cm. Na każdym talerzu ułożyć szparagi i polać sosem. Podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.