Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 250 g masła / margaryny
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- ok 300 ml dżemu kwaśnego (najlepiej wiśniowy)
- 1-2 jabłka
- orzechy włoskie posiekane (ilość na okom tak aby przykryć większość ciasta)
- rodzynki
- żurawina
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę. Wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę. Resztę schować do lodówki. Na ciasto na blaszkę nałożyć dżem wiśniowy, na dżem malutkie kawałki jabłek. Wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć na jabłka. Posypać to orzechami włoskimi. Piec w 180 stopniach około 20 minut, aż ciasto się zezłoci. Ostudzić.
Na chłodny placek wyłożyć rodzynki a na to żurawinę. Polać to polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 125 g miękkiego masła ekstra
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki podgrzewać cały czas mieszając. Gotować przez około 5 minut, aż wszystko się ładnie połączy i lekko zgęstnieje. Lekko ostudzoną polewę wylewać na placek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.