8.04.2010

Miodowy kurczak z sezamem i estragonem

Kolejne danie z "Meals in minutes", tym razem jednak nie wykonałam go dokładnie według przepisu.  W oryginale Ainsley proponuje nam "Honeyed tarragon quick chick salad", ja jednak zamiast sałatki zrobiłam danie obiadowe.  I bardzo się z tego cieszę.



Składniki:


  • 3 łyżki oliwy
  • starta skóra i sok z jednej cytryny
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu (dałam suchy)
  • 2 x 100 g piersi z kurczaka (w wersji sałatkowej pocięte na małe kawałki)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1-2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu
  • sól, pieprz
  • sałata
  • ryż



Wykonanie:

Ryż ugotować według przepisu. W misce wymieszać 2 łyżki oliwy, skórkę cytryny, 1 łyżeczkę soku cytrynowego, czosnek, estragon, sól i pieprz. Kurczaka pokroić na kotleciki i posmarować każdy kawałek przygotowaną marynatą. Kurczaka smażyć na patelni grillowej przez 4-5 minut.

W międzyczasie przygotować dressing. Wymieszać pozostałą oliwę, sok z cytryny, olej sezamowy, miód i sezam. Doprawić solą i pieprzem. Polać dressingiem sałatę. Podawać kurczaka z ryżem i sałatą.


W wersji sałatkowej Ainsleya sałatę i kurczaka podawało się na tostach i wszystko polewało dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...