Składniki:
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 175 g cukru muscovado
- starta skórka i sok z 1 pomarańczy
- 225 g marchewki startej na średnich oczkach
- 75 g wiórków kokosowych
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 75 g mąki pszennej razowej
- 75 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić 6 120 ml ramekinów i wyłożyć je papierem do pieczenia (można też użyć 1 keksówki o pojemności 900 ml - wtedy piekarnik nagrzewamy do 160 stopni). Olej, jajka, cukier i skórkę z pomarańczy miksujemy w blenderze aż wszystkie składniki się połączą. Startą marchewkę, kokos, orzechy i rodzynki wkładamy do miski i mieszamy. Dodajemy olejową mieszankę i ponownie mieszamy. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawami i mieszamy ale tylko do momentu aż składniki się połączą. Ciasto rozlewamy do przygotowanych foremek lub keksówki. Pieczemy aż do suchego patyczka - w przypadku ramekinków około 30 - 35 minut, przy keksówce około 60 minut (moje piekło się nieco dłużej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.