16.02.2011

Spaghetti z fetą

Lubicie makarony?  Bo my bardzo.  Wbrew powrzechnej opinii makaron jest zdrowy (szczególnie ten pełnoziarnisty).  Zapraszam do lektury manifestu makaronu tutaj i do konsumpcji makaronu.

 

Składniki:

  • Makaron spaghetti razowy
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki czerwonego wina
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • oliwa

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy i podgrzewamy. Wlewamy pomidory wraz z sosem, dodajemy przecier pomidorowy. Chwilę dusimy a następnie wlewamy wino i podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, dodajemy bazylię. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy. Ugotowany makaron dodajemy do sosu na patelnię i dokładnie mieszamy, tak aby sos pokrył makaron. Podajemy natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...