Na
dzień dziecka dzieci samodzielnie przygotowały pizzę. Moja rola polegała jedynie na przygotowaniu ciasta i robieniu zdjęć. Nie muszę
mówić, że smakowała wyśmienicie.
Potrzebowaliśmy przepisu ekspresowego i oczywiście w miarę zdrowego,
stąd też wybór składników. Pizzę przygotowaliśmy w ramach konkursu
organizowanego przez Pudliszki.
- 500 g mąki pszennej
- 3 g drożdży instant
- około 1 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z bazylią Pudliszki
- kilka pieczarek
- 10 dag sera
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- pół puszki kukurydzy
- garść liści świeżej bazylii
Wykonanie:
Wszystkie
składniki (oprócz mleka) wymieszać. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać
ciasto. Kiedy ciasto będzie już gładkie i sprężyste odstawić na
kilkanaście minut, żeby podrosło. Następnie przekroić na pół. Z każdej
części rozwałkować jak najcieńszy placek.
Kiedy
ciasto wyrasta zetrzeć ser, umyć i pokroić pieczarki, a następnie przez
chwilę podsmażyć na patelni. Szynkę pokroić na kawałki. Piekarnik
nagarzać do 200 stopni.
Każdy
rozwałkowany kawałek posmarować koncentratem pomidorowym z bazylią.
Następnie posypać szynką, pieczarkami, kukurydzą a na koniec startym
serem. Pizzę pieczemy przez około 10 minut. Upieczona posypujemy
liśćmi bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.