19.06.2011

Ucierane płatki piwonii

Niedawno Amber pokazała konfitury z piwonii. Dlatego też postanowiłam spróbować jak smakują.  Ponieważ na wsi piwonie jeszcze kwitły, urwałam dwa kwiaty i utarłam z cukrem (tak jak robi się to z płatkami róż).  Co wyszło?  Zapach niesamowity, cudowny, zniewalający.  A smak?  No cóż moje były dość gorzkie.  Być może kwiaty już za bardzo rozwinięte, a może jakaś inna przyczyna?  Ktoś wie?  Oczywiście płatki wędrują do Kwiatowej Księgi.


 

Składniki:

* 15 g płatków piwonii
* 30 g cukru
* 1 łyżeczka soku z cytryny


Wykonanie:


Płatki ucieramy z cukrem w makutrze czy moździerzu. Pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...