Niedawno Amber pokazała konfitury z piwonii.
Dlatego też postanowiłam spróbować jak smakują. Ponieważ na wsi
piwonie jeszcze kwitły, urwałam dwa kwiaty i utarłam z cukrem (tak jak
robi się to z płatkami róż). Co wyszło? Zapach niesamowity, cudowny,
zniewalający. A smak? No cóż moje były dość gorzkie. Być może kwiaty
już za bardzo rozwinięte, a może jakaś inna przyczyna? Ktoś wie?
Oczywiście płatki wędrują do Kwiatowej Księgi.
Składniki:
* 15 g płatków piwonii
* 30 g cukru
* 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Płatki ucieramy z cukrem w makutrze czy moździerzu. Pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.