Składniki na biszkopt:
- 8 jaj
- ponad szklanka mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka
ubijamy z cukrem, a następnie dodajmy po 1 żółtku nadal ubijając i
delikatnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Używam blachy 26 cm.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Używam blachy 26 cm.
Składniki na masę jogurtową:
- 500 ml jogurtu (użyłam brzoskwiniowego)
- 1 łyżka żelatyny (jeśli nie jest tak gorąco jak teraz można użyć nieco mniej)
- 1 łyżeczka pomarańczowego barwnika (opcjonalnie)
Wykonanie:
Żelatynę
zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Jogurt (w
temperaturze pokojowej, inaczej żelatyna zetnie się zbyt szybko i
powstaną grudki) mieszamy z przestudzoną żelatyną. Odstawiamy aż lekko
stężeje. Następnie smarujemy przekrojony biszkopt.
Składniki na masę z mascarpone:
- 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
- barwnik pomarańczowy i czarny
Wykonanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.