Składniki:
- 5 moreli
- 5 nektarynek
- 1 szklanka jagód
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru trzcinowego
- kawałek masła
Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 40 g cukru trzcinowego
Wykonanie:
Nektarynki
i morele naciąć, zalać wrzątkiem a następnie zimną wodą. Zdjąć
skórkę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Włożyć do niego
pokrojone nektarynki i morele, dodać jagody, cukier i mąkę
ziemniaczaną. Wymieszać. Przygotować kruszonkę. Masło i mąkę
wymieszać palcami, aby powstały grudki. Dodać cukier i szybko
wymieszać. Kruszonkę wysyoać na owoce. Piec około 25 minut w 200
stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.