Leciutkie, puszyste, zupełnie inne niż te jedzone przez nas zazwyczaj. Tym razem zamiast na śniadanie, jedzone na kolację.
Składniki:
* 150 g ricotty
* 50 g mąki pszennej
* 100 g kefiru (jogurtu lub maślanki)
* 2 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 1 jajko
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam cream of tartar )
* 1 brzoskwinia
Wykonanie:
W misce wymieszać ser, przesianą mąkę, kefir, cukier, ekstrakt, proszek do pieczenia i żółtko. Dodać pokrojoną na kawałeczki brzoskwinię. Ubić pianę z białka i delikatnie wmieszać do ciasta. Smażyć na patelni (ja smażyłam bez odrobiny tłuszczu na patelni beztłuszczowej) na niewielkim ogniu, aż placuszki będą złote. Podawać z owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.